Plan je tocht hier naartoe Kopieer route
Lange afstands fietsrouteAanbevolen route

Rijnfietsroute/Romantische Rijn op de rechteroever van de Rijn

· 1 review · Lange afstands fietsroute · Romantischer Rhein
LogoRomantischer Rhein Tourismus GmbH
Verantwoordelijk voor deze inhoud
Romantischer Rhein Tourismus GmbH Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Rheinradweg bei St. Goarshausen
  / Rheinradweg bei St. Goarshausen
  Foto: Dominik Ketz, Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH
 • / Rheinradweg bei Kaub, Blick auf Pfalzgrafenstein
  Foto: P. Gawandtka, European Cyclists’ Federation, Demarrage LTMA
 • / Rheinradweg bei Leutesdorf
  Foto: Dominik Ketz, Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH
 • / Leutesdorf
  Foto: Friedrich Gier, Romantischer Rhein Tourismus GmbH
 • / Marktplatz, Linz
  Foto: Henry Tornow, Romantischer Rhein Tourismus GmbH
 • / Rheinradweg bei Osterspai
  Foto: Romantischer Rhein Tourismus GmbH
 • / Rheinradweg bei Lahnstein
  Foto: Romantischer Rhein Tourismus GmbH
 • / Rheinradweg bei Koblenz
  Foto: Romantischer Rhein Tourismus GmbH
 • / Blick auf Koblenz
  Foto: Romantischer Rhein Tourismus GmbH
 • / Schloss Engers, Neuwied-Engers
  Foto: Romantischer Rhein Tourismus GmbH
 • / Pfarrkirche in Hammerstein
  Foto: Romantischer Rhein Tourismus GmbH
 • / Zertifizerungslogo
  Foto: Joachim Fox, Romantischer Rhein Tourismus GmbH
 • / Der Rheinradweg gehört zur Kooperation "Germany's Top River Routes".
  Foto: Romantischer Rhein Tourismus GmbH
m 150 100 50 100 80 60 40 20 km Loreley Felsen Schloss Arenfels Burg Liebenstein Blüchermuseum Rhein Museum Burg Sterrenberg Hilchenhaus Limesturm Nr. I Burg Osterspai Schloss Engers Marksburg
De Rijnfietsroute strekt zich uit over ongeveer 120 km van Unkel tot Rüdesheim. Zonder grote beklimmingen loopt de Rijnfietsroute grotendeels dicht langs de oevers en bijna geheel over eigen paden.
Licht
Afstand 119,9 km
8:00 u
470 m
426 m
116 m
50 m
Soms loopt het fietspad direct langs de oever van de Rijn, soms in de stad via de Rijnpromenades of als een zelfstandig fietspad naast de weg. Het pad is overal bewegwijzerd met het EuroVelo 15 bord.
Op de rechteroever van de Rijn worden de laatste kloven tussen Kestert en St. Goarshausen-Ehrenthal en tussen Lorch en Rüdesheim-Assmannshausen het best overbrugd per trein, boot of veerboot.

Een tocht over het Rijnfietspad is ongetwijfeld een van de mooiste manieren om het unieke cultuurlandschap van de Romantische Rijn te ontdekken. Met de Boven-Germaans-Raetiaanse Limes, de Neder-Germaanse Limes en het Boven-Midden-Rijndal tussen Bingen/Rüdesheim - Koblenz heeft de regio drie UNESCO Werelderfgoederen te bieden.
Bovendien komen hier verschillende rivierbegeleidende fietspaden uit de zijdalen, zoals de Nahe, Moezel, Lahn en Ahr, op de Rijnfietsroute uit. Dit maakt het zeer gemakkelijk om gevarieerde gecombineerde tochten te fietsen.

Tip van de auteur

Waarom stopt u niet bij een van de 26 plaatsen (bijv. Braubach of Kaub) op de William Turner Route? Meer info onder https://www.turner-route.de/en/
Profielfoto van: Romantischer Rhein Tourismus GmbH
Auteur
Romantischer Rhein Tourismus GmbH
Laatste wijziging op: 08.02.2022
Niveau
Licht
Techniek
Conditie
Beleving
Landschap
Hoogste punt
116 m
Laagste punt
50 m
Aanbevolen seizoen
jan.
feb.
mrt.
apr.
mei
jun.
jul.
aug.
sep.
okt.
nov.
dec.

Ruststop

Schloss Arenfels
Schloss Engers
Villa Didier (Maximilians Brauwiesen)
Marksburg
Schloss Philippsburg
Burg Sterrenberg
Hilchenhaus
Brömser Castle Romantic Winegarten

Veiligheidsaanwijzingen

 • Aan de rechterkant van de Rijn tussen Kestert en St. Goarshausen-Ehrenthal en tussen Lorch en Rüdesheim-Assmannshausen wordt het fietsen nog steeds bemoeilijkt door enkele hiaten in het Rijnfietspad. Totdat het Rijnfietspad ook hier volledig is ontwikkeld, kunnen de ontbrekende gedeelten gemakkelijk per veerboot, boot of trein worden overbrugd. Het is niet aan te raden om over de Bundesstraße 42 te fietsen!

 • Op delen loopt het Rijnfietspad op de rechteroever van de Rijn als een zelfstandig pad direct langs de weg, soms met en soms zonder structurele scheiding. Gelieve hier bijzonder voorzichtig te fietsen; bij tweerichtingsverkeer is wederzijds respect geboden.

 • Het is aan te bevelen om langs de rechteroever van de Rijn van noord naar zuid te fietsen, vooral tussen Braubach en Kestert, omdat er geen structurele scheiding is met de B42.

 • Op sommige gedeelten kunnen zich oneffenheden voordoen als gevolg van wortelopbrekingen en afwateringskanalen. Rij hier voorzichtig.

 • Huidige omleidingen/verstoppingen op https://www.radwanderland.de/umleitungen

 • In geval van hoogwater, gelieve het peil van de Rijn in het oog te houden. Sommige paden kunnen overstroomd zijn. Voor de meest recente informatie kunt u contact opnemen met de Overstromingsinformatiedienst: http://www.hochwasser-rlp.de/karte/uebersicht/flussgebiet/rhein/teilgebiet/mittelrhein

Tips en hints

ls u toeristische vragen heeft over de Rijnfietsroute en de regio tussen Bingen/Rüdesheim en Remagen/Unkel, staat Romantischer Rhein Tourismus GmbH u graag te woord:

Romantischer Rhein Tourismus GmbH
An der Königsbach 8
56075 Koblenz
Tel. +49 (0)261/9738470
info@romantischer-rhein.de
www.rhine-tourism.com
 

Start

Unkel (58 m)
Coördinaten:
DD
50.626759, 7.216423
DMS
50°37'36.3"N 7°12'59.1"E
UTM
32U 373849 5609838
w3w 
///vrieskast.makrelen.zinnig

Bestemming

Rüdesheim

Tochtbeschrijving

Vereisten: Geschikt voor iedereen zonder beperkingen.

Routekarakter: Buiten de stad uitsluitend over speciaal aangelegde paden (let op: laatste kloven op de rechteroever van de Rijn tussen Rüdesheim-Assmannshausen en Kestert met medegebruik van de hoofdweg).
- Op fietspaden in de stad of op de weg zonder fietspad
- Geasfalteerde paden met uitzondering van een paar jaagpadgedeelten
- Buiten de stad uitsluitend op speciaal daarvoor bestemde paden

Opmerking: Het gedeelte tussen Lorch en Rüdesheim-Assmannshausen (bouwterrein - bouw eindigt naar verwachting in april 2023) en tussen Kestert en St. Goarshausen-Ehrenthal dat nog niet is opgeknapt, kan worden "omgefietst" door gebruik te maken van de veerboten, het schip of de trein.

De route in het fietspadennetwerk: De Rijnfietsroute is een van de 7 langeafstandsfietsroutes in Rijnland-Palts en is een onderdeel van route nr. 8 in het D-netwerk. Het is een van de belangrijkste langeafstandsfietsroutes in Europa en loopt van de bovenloop van de Rijn in de Alpen door Zwitserland, Frankrijk en Duitsland naar de monding aan de Nederlandse Noordzeekust. De Rijnfietsroute sluit aan op vele fietsroutes in Rijnland-Palts en ook op Baden-Württemberg en Hessen.

Bron en nadere informatie: www.radwanderland.de

De Rijnfietsroute/EuroVelo 15, die de Rijn volgt van de bron tot de monding over een afstand van ongeveer 1.233 km door 4 landen, werd door de Europese Fietsersbond (ECF) als eerste lange-afstandsfietsroute gecertificeerd en wordt continu en uniform bewegwijzerd met het EuroVelo 15-symbool.
Verdere informatie over de Rijnfietsroute van de bron tot de monding: https://nl.eurovelo.com/ev15

Noteer


Alle notites over beschermde gebieden

Openbaar vervoer

Bereikbaar met openbaar vervoer

Spoorlijnen:

Rechter- en linkeroever van de Rijn: spoorwegtrajecten over de gehele lengte.
Alle informatie over reizen per trein en fiets vindt u hier.
De Rijnfietsroute in de Romantische Rijnstreek loopt door twee deelstaten.

Veerboten:

Met verschillende veerboten kunt u snel de Rijn oversteken, vooral waar er geen brug is (er is geen brug op het traject tussen Koblenz en Mainz/Wiesbaden). Hier vindt u een overzicht van de veerboten op de Romantische Rijn.

Rijncruises:

Het is bijzonder leuk om een fietstocht te combineren met een boottocht over de Rijn. Bij de meeste rederijen kunnen tegen betaling fietsen worden meegenomen. Een overzicht van de scheepvaartlijnen/aanvoerplaatsen vindt u hier.

Routebeschrijving

Met de auto:

Een goed uitgebouwd autosnelwegennet verbindt de metropolen Rijn-Main en Rijn-Ruhr met de Romantische Rijn. De A 61 (Keulen-Ludwigshafen), de A 3 (Keulen-Frankfurt), alsmede de A 48 (Trier-Montabaur/Dernbach) als verbindingswegen brengen u vanuit alle richtingen naar het Rijndal. In het Rijndal zelf zijn de hoofdwegen 9 (linkeroever van de Rijn) en 42 (rechteroever van de Rijn) de pulserende verkeersaders.

Per spoor:

Een groot aantal treinstations op beide oevers verbindt de Romantische Rijn met de grote centra zoals Keulen/Bonn en Mainz/Wiesbaden. Koblenz zelf is een IC-halte, en het nabijgelegen Montabaur met een ICE-halte wordt bediend door snelbussen uit Koblenz.

Per vliegtuig:

Drie internationale luchthavens (Keulen-Bonn in het noorden, Frankfurt-Hahn in het westen en Frankfurt Rijn-Main in het zuiden) zijn gemakkelijk te bereiken en brengen u allemaal in minder dan een half uur met de auto naar de Romantische Rijn.

Coördinaten

DD
50.626759, 7.216423
DMS
50°37'36.3"N 7°12'59.1"E
UTM
32U 373849 5609838
w3w 
///vrieskast.makrelen.zinnig
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen voor de kaart van de auteur

De fietskaart voor de regio "Romantische Rijn" evenals service manual & overzichtskaart voor de gehele Rijnfietsroute/ EuroVelo 15 zijn verkrijgbaar bij:

Romantischer Rhein Tourismus GmbH
An der Königsbach 8
56075 Koblenz
Tel. +49 (0)261/9738470
info@romantischer-rhein.de
www.rhine-tourism.com
 
https://nl.eurovelo.com/ev15

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

1,0
(1)
Knarf Albright
22.08.2021 · Community
Wegstrecke von Braubach nach Kestert. Den besagten Streckenabschnitt mit kleinen Kindern zu radeln, davon ist abzuraten, Aufgrund der Enge bzw. das Fehlen eines Radweges, muss man hier oft auf die Straße ausweichen. Hinzu kommt ein permanenter Lärmpegel durch den starken Kfz- Verkehr, der eine Kommunikation untereinander unmöglich macht.
Toon meer
Wanneer heeft u deze route gedaan? 21.08.2021

Foto's van anderen


Reviews
Niveau
Licht
Afstand
119,9 km
Duur
8:00 u
Stijgen
470 m
Afdalen
426 m
Hoogste punt
116 m
Laagste punt
50 m
Bereikbaar met openbaar vervoer Etappe tocht Mooi uitzicht Horeca onderweg Cultureel/historische waarde Geologisch hoogtepunt

Statistiek

 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
Afstand  km
Duur : uur
Stijgen  m
Afdalen  m
Hoogste punt  m
Laagste punt  m
Om de zoom van de kaart te veranderen, de pijlen samen schuiven.